Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Erin_Woods
|
Wysłany: Pon Sie 01, 2011 19:55 Temat postu: Flet poprzeczny HOHNER- czy kto? mia? z nim styczno??? |
|
|
Postanowi?am nauczyc sie gry na flecie poprzecznym i na pocz?tke, ?eby by?o taniej zaopatrzy?am sie we flet poprzeczny (drewniany) firmy Hohner (sopranowy).
Dodam, ?e jestem samoukiem i dopiero zaczynam gra? i nie wiem, czy to by? dobry zakup na pocz?tek- w sensie czy to dobry flet dla amatora?
Je?eli ktokolwiek mia? styczno?? z tym fletem i ma jakiekolwiek porównanie, to jestem ciekawa opinii na temat tych fletów... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 23:48 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny
Uwa?am, ?e to dobry zakup dla pocz?tkuj?cej osoby. Nie warto pakowa? si? od razu w drogi instrument, bo nie wiadomo czy co? z tego wyjdzie
Dodam, ?e jestem jeszcze m?oda i gram niewiele ponad 5 lat, no ale jakie? do?wiadczenie ju? mam
Z ciekawo?ci spytam, gdzie i za ile mo?na taki flecik dosta?? - ch?tnie bym sobie na takim "popitoli?a", w internecie znalaz?am tylko plastikowe Yamahy, ale wola?abym drewniany flecik, z tego co mi wiadomo Hohner to dobra firma  |
|
Powrót do góry |
|
 |
fishman
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 14:41 Temat postu: |
|
|
Cze?? Syrinks!
Whistle ma t? przewag?, ?e jest ta?szy, prostszy i koniec ko?ców i tak poprowadzi do poprzeka
Je?eli ju? grasz na blaszanym, mo?e by? pos?ucha?a flecistk? z Cherish The Ladies? Pomyka na whistlu oraz na metalowym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 19:20 Temat postu: |
|
|
Hej fishmanie!
Ale ten Hohner to taki malutki flecik, bez klapek, podejrzewam, ?e nie by? wcale dro?szy od Whistla (czy prostszy? nie wiem, zaczyna?am od prostego i whistla tylko raz w r?kach trzyma?am) Wypatrzy?am taki nawet na allegro - niestety sprz?tn?li mi go sprzed nosa
A ch?tnie pos?ucham Jak dot?d to s?ucham g?ównie Iana Andersona, Grega Patillo, sir Galway'a no i nawet na koncercie Emmanuela Pahuda by?am
Zawsze lubi?am d?wi?k drewnianych poprzeków, niestety ich ceny zwalaj? z nóg  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Erin_Woods
|
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 23:52 Temat postu: Hohner |
|
|
Ja wylicytowa?am swój flet Hohnera za ok 50z? i raczej nie bywa dro?szy ni? 80z?.
Prawd? mówi?c troch? straci?am zapa? do nauki gry na tym flecie (praca, studia, zm?czenie, ma?o czasu itp), tym bardziej, ?e troch? trudno nauczy? si? prawid?owo dmucha? w ustnik... Pewnie b?d? mia?a jeszcze "nawrót" i znowu popróbuj? nauki, a jak nadal nie b?d? zachwycona post?pami, to albo poszukam nauczyciela (przynajmniej na 2-3 lekcje), albo wystawi? flet na allegro ;p
Korci mnie jeszcze zakup okaryny- te? ma ?adny d?wi?k.
Ca?y czas si? zastanawiam, czy z blaszanym fletem te pocz?tki nauki nie by?yby jednak ciut ?atwiejsze (chocia?by ze wzgl?du na wyprofilowany ustnik)... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 11:19 Temat postu: |
|
|
Niestety mi sprz?tn?li go z allegro, a w necie nie mog? go nigdzie odnale??, ale b?d? przegl?da? oferty to mo?e w ko?cu si? uda...
Nauczyciel na pocz?tek to zawsze dobra 'rzecz' , ale je?eli by? chcia?a sprzeda?, to ja jestem ch?tna ?eby odkupi?
To prawda, na blaszaku troch? inaczej ustawia si? wargi, chocia? trudno mi powiedzie? czy ?atwiej. No i w dobrego blaszaka trzeba zainwestowa?. Nie warto si? pakowa? w te po 500z?, bo to ani d?wi?ku nie ma, ci??ko si? gra, a po roku najcz??ciej rozsypuje si? tak, ?e ju? nic z tym nie mo?na zrobi?. Najlepiej jest na pocz?tek wypo?yczy? albo kupi? chocia?by u?ywan? Yamah? (wyprodukowan? w Japonii!) za co najmniej ok. 1200z?. Je?eli jest w pobli?u szko?a muzyczna albo ognisko muzyczne to mo?e warto skontaktowa? si? z nauczycielem, który tam uczy. Mo?e co? doradzi albo zna kogo?, kto chce si? pozby? blaszaka w dobrej cenie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Erin_Woods
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 18:45 Temat postu: Faaaajnie... ;p |
|
|
To czuj? si? "pocieszona" Ale dobra! B?de mie? n uwadze, ?eby flet od razu sprzeda? tobie
Czyli jeszcze troch? pogram na tym flecie, popróbuj?...
Jakis czas temu by? na allegro fla?olet Dixona (altowy) za ok 160-180zl. Do dzi? ?aluje, ?e nie kupilam...
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulu
|
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 22:52 Temat postu: |
|
|
Je?eli poszukujesz altowych whistli to nie ma co ?a?owa? tego dixona
Nie wiem dok?adnie jakiej tonacji poszukujesz, ale Panowie Szczygie? tworzyli ju? instrumenty w F, G i G# (mówi?c o altowych). Mo?liwo?? zakupu takich whistli jest wi?c... goldfinch.eu Co ja mog? wi?cej powiedzie? - mam lo?a w D i nie czuj? bym potrzebowa? czego? wi?cej w tej tonacji!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2012 22:36 Temat postu: |
|
|
W?a?nie uda?o mi si? wylicytowa? w.w. Hohnera na allegro. Teraz pozosta?o mi czeka? na listonosza Jak si? w nim po?api? (a nie powinno by? wi?kszych problemów, bo ostatnio sporo na prostym gra?am) to napisz? co? wi?cej i mo?e jakie? nagranie uda mi si? wrzuci?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Syrinks

|