Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przemek

|
Wysłany: Nie Kwi 06, 2008 13:32 Temat postu: |
|
|
Marta Zet napisał: |
Dzi?ki Przemek :]
nie mia?am poj?cia o tej p?ycie |
nie ma sprawy, po to mamy forum!
fajny tytu? tej p?ytki "upside down"- bo nagrana w czasie tourne po Australii, i pono? nie do kupienia...
no, ale ci?gle nie znamy tytu?u tego reela.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jasiek

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 10:30 Temat postu: |
|
|
Tutaj - http://www.rte.ie/tv/thefullset/ep2.html jest filmik gdzie Dezi Donnelly i Mike McGoldrick graj? identycznego seta i Dezi mówi, ?e ten reel nazywa sie Johny McDonald's Tak oko?o 18:50 sek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Zet

|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 7:29 Temat postu: |
|
|
rewelacja dzi?ki :] _________________ Be steady inside and be deep but be light |
|
Powrót do góry |
|
 |
przemek

|
|
Powrót do góry |
|
 |
adam prószy?ski

|
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Nie Cze 08, 2008 23:16 Temat postu: |
|
|
kawalek ma tak niesamowice wyrazne odcisku palcow spillane'a
ze az boli
chociaz sa tacy co go lubia
tego nie przebije
http://www.youtube.com/watch?v=qVztCC37wlc
wogole jakby ktos mial okazje obejrzec sobie calosc Transatlantic Session
to goraco polecam
w sumie wszystkie 3 czesci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam prószy?ski

|
|
Powrót do góry |
|
 |
michal18c

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ywysme

|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 21:08 Temat postu: |
|
|
http://pl.youtube.com/watch?v=SWpv7w5kNk4&feature=user
Ga?ciu jak dla mnie niesamowity, ale to wideo przyprawi?o mnie omal o zawa?. Go?ciu gra technik? odechu cyrkulicznego, stosowanego przy grze na didgeridoo. Dla nie masakra. _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Perry

|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 21:18 Temat postu: |
|
|
Tutaj jest pi?kny kawa?ek. Pos?uchajcie co znaczy Pratten w dobrych r?kach. To jest barwa do której d??e. Pi?kny mi?sity dó?. Mrrrrr...
http://pl.youtube.com/watch?v=g3psxngrLAo |
|
Powrót do góry |
|
 |
Barfly

|
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 21:37 Temat postu: |
|
|
Oddech okr??ny, ko?owy, ci?g?y, czy jak go tam jeszcze zw? - fajna technika, warto j? zna? i mie? j? swoim arsenale, ale w przypadku ITM jako? mi "zgrzyta". Szczerze mówi?c troch? mi tam tych oddechów brakuje
Ale to takie tam moje skrzywienie. S?ucham du?o i ucz? si? od flecistów rodem ze Sligo, Leitrim czy Belfastu, którzy w?a?nie z oddechu uczynili jeden z wa?niejszych elementów granej przez nich muzyki. U niektórych to wr?cz znak rozpoznawczy - odpowiedni oddech w ta?cach, oprócz samego pulsu, tworzy naturalne dla ITM frazy, a wolniejsze kawa?ki zbli?a duchowo do pie?ni sean-nós: kto? opowiada jak?? histori? i pauz? w odpowiednim miejscu podkre?la, czy wr?cz tworzy po??dany nastrój. _________________ Strings in the earth and air
make music sweet |
|
Powrót do góry |
|
 |
akukuq

|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 1:31 Temat postu: |
|
|
Mi te? troch? brakuje oddechów w tym kawa?ku. To brzmi jakby mówi? bez oddechu przez par? minut. Nie ma "zda?".
Umiem oddycha? ko?owo na didgeridoo i na whistlu pewnie te? da?o by rad?, zw?aszcza przy takim co bierze ma?o powietrza. Jak ju? b?d? mia? swojego pierwszego whistla (Feadog) to spróbuj?. Na flecie poprzecznym to by by?o dopiero wyzwanie!
Ps.: Z jednej strony oddech ko?owy jest jaki? "obcy" i nietradycyjny w ITM. Z drugiej strony, od "zawsze" fleci?ci ?ci?gali patenty artykulacyjne itp. od dudziarzy a oddech ko?owy to jak najbardziej dudziarski sposób
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
ywysme

|
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 7:24 Temat postu: |
|
|
Mi te? ten oddech nie pasuje przy takie muzyce, tylko po prostu by?o to dla mnie wielkie zdziwienie, ?e co? takiego jest mo?liwe. Te? gram, bardziej gra?am, na didge i nie wyobra?am sobie zrobienia tego na whistlu. Jest to chyba nowo?? w ?wiecie whistlarskim ,dlatego to tu zamie?ci?am. Mo?e warto czasem zrobi? jaki? eksperyment:) _________________ Never was a cornflake girl... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kinor Nagan
|
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 15:28 Temat postu: |
|
|
http://pl.youtube.com/watch?v=13dJHiPy4OM
Jean François Gerold z zespo?em "le Condor". Gra na galoubet, czyli prowansalskim whistlu z trzema dziurkami i b?bnie zawieszonym na nadgarstku. Sami zobaczcie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
padre

|
Wysłany: Nie Lip 13, 2008 15:42 Temat postu: |
|
|
a nie czterema?
tabor pipy zwykle maja 3 dziurki na wierzchu i jedna od spodu.
zwroc uwage jak pracuje jego kciuk. _________________ gdyby zaba miala skrzydla, nie obijalaby sobie dupy skaczac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|