Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
S?awomir Kula Gość
|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 15:55 Temat postu: Witam wszystkich |
|
|
Od paru dni jestem wreszczie posiadaczem duduka. Poczyta?em w internecie co sie tylko da?o i znalaz?em Whistlowisko. Jestem zawodowym muzykiem . Mam sko?czone wy?sze studia muzyczne na klarnecie. Us?ysza?em duduk i zakocha?em sie od razu. Instrument kupi?em na E-bayu z Armenii. Nie mam porównania , ale wydaje mi sie jak za 150 z? toby?o warto. Jest w stroju A i o dziwo stroi. Kiedys w czasach studenckich gra?em na zurnie i wiedzia?em mniej wiecej jak sie obchodzi? z tym stroikiem. Stroik dosta?em tak twardy , ?e mu?la?em ?e ducha wyzion? . Poczyta?em sobie Wasze posty na ten temat i poogl?da?em zamieszczone fotki. We wszystkich klasycznych instrumentach stroikowych mo?liwe jest zmiekczenie stroika przez odpowiednie go podskrobanie , lub te? by by? twardszy - podciecie. Zrobi?em to skalpelem chirurgicznym . Stroik musi by? suchy. No i wszystko sie zgadza. Jak kogos interesuje poprawienie swojego stroika to moge poda? szczegó?y jak to sie robi. Pozdrawiam wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
 |
michal18c

|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 23:16 Temat postu: |
|
|
Dodatkowe informacje zawsz? si? przydadz?. Je?li mo?esz to wrzu? do sieci jakie? nagrania. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
j4piotrek
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 1:25 Temat postu: |
|
|
Ja te? jestem ciekaw. Tyle ?e sam stroik wydaje z siebie odpowiedni ton. Je?eli ten ton si? zmieni przez rózne operacje to nie b?dzie stroi? z dudkiem. czy te podcinania nie zmieniaj? dzwi?ku jaki daje sam stroik?
Pozdrawiam, |
|
Powrót do góry |
|
 |
|